Colombia Ortiz family

399 

Komplexní káva ideální na french press z brněnské mikropražírny Chcikofein. V chuti můžete očekávat hořkou čokoládu, marcipán a broskve. Velikost balíčku: 200 g.

 

Země: Kolumbie

Oblast: Bruselas, Huila

Farma: Finca La Cabaña

Odrůda: pink bourbon

Metoda zpracování: washed

Nadmořská výška: 1 600 až 1 700 m n. m.

Velikost farmy: 8 ha

Importér: Chicas Industry

Kategorie:

Popis

O KÁVĚ

Pink bourbon – washed (LOT CO-23-072)

Kávu nechali Ortizovi dvakrát nafermentovat a poté ji promyli a usušili. Proces byl následovný:

  • 48 hodin kvašení v třešni
  • 48 hodin anaerobního kvašení v dužině
  • káva se promyla
  • pomalé sušení po dobu přibližně 21 dní

 

O FARMÁŘÍCH

Farma La ​​Cabaña je nerozlučně spjata s Ortizovými. Libardo Ortiz převzal pěstování kávy od svého otce a od té doby vede všechny své děti k lásce ke kávě. Náš importér (Chicas Industry) začal před několika lety spolupracat s Williamem Ortizem, jedním z jeho synů, a postupně rozšiřuje nákupní seznam o kávy jak od pana Libarda, tak od jeho druhého syna Juliana.

Co o sobě říká William Ortiz?

„Jsem zástupcem už třetí generace pěstitelů kávy, po mých prarodičích a rodičích. Od doby, co si pamatuju, jsem byl vždycky obklopen kávou a rozuměl jsem celému procesu od výběru zrnek a jejich klíčení, jejich výsadby na plantáž až po růst do plného potenciálu, ale jen málo jsem rozuměl samotnému obchodování. Tomu se vždycky věnovali dospělí, v mém případě můj otec. Ale i když jsem od malička vyrůstal mezi kávou, chtěl jsem, jako většina mých vrstevníků, odejít pryč z venkova do města.

V naší zemi máme na venkově jen omezené možnosti rozvoje, a to platí dvojnásob pro pěstování kávy, protože žijeme v závislosti na velmi volatilních cenách. Tu nejistotu často odnese právě farmář, a proto jsem jako dítě nechtěl mít s pěstováním kávy nic společného. Přišlo mi, že výsledky snažení nejsou nikdy vidět. Když mi ale bylo asi 15 let, tak jsem absolvoval první kurzy na téma produkce kávy a začal jsem se zajímat o pěstování výběrové kávy. Kurzy a školení absolvuji stále – tíhnu ke zlepšování kvality chuťového profilu, to byla vždy moje priorita.

Musím ale říct, že není vůbec lehké změnit způsob myšlení našich rodičů, i když to chápu, protože byli vždy v kontaktu akorát s tradičními přístupy (zasadit kávu, vypěstovat ji a prodat za cenu, která se zrovna nabízí). Já vidím jako chybu, že nehledali přidanou hodnotu, a to mě začalo hodně zajímat. Kousek po kousku jsou však už vidět výsledky. S velkým úsilím a odhodláním se už starám o své vlastní kávovníky, můžu si dovolit kousek půdy a mít pár stromků pro sebe a svého bratra. To mi dopřálo dostatečnou svobodu k tomu, abych začal experimentovat s novými procesy fermentace, díky kterým jsme začali dosahovat lepších chuťových výsledků. Dnes pokračuju zejména v procesu standardizace těchto fermentací.“

 

O FARMĚ

Farma patří rodině už druhou generaci. Rodina se do oblasti nastěhovala a začala se věnovat kávě kolem roku 1965 a od roku 2009 vlastní tuto konkrétní farmu, která je současně jejich domovem. V této chvíli se farmaření věnuje William, jeho bratr Julian (který vlastní menší zpracovatelskou stanici v obci Bruselas a pěstuje kávu pod značkou Finca Kaizen) a jejich otec s mámou.

 

O PROCESECH

William je velký srdcař a experimentátor. S velkým odhodláním se pouští do laktických i karbonických fermentací a inspiruje se na sociálních sítích a na školeních. Občas pracuje i s promytými procesy.

Libardo je naopak tradicionalista, milovník čistých chutí a klasických promytých káv. Reprezentuje starší generaci farmářů, kteří se nevrhají do žádných větších experimentů.

 

Výrobce: Mgr. Miroslav Meňhert

 

Další informace

Balení

200 gramů

Druh kávy

Příchuť kávy

Typ kávy

Čaj a káva Michal

Husova 9, 613 00 Brno
(c) 2018 Čaj a káva Michal | Realizace: Akon.cz